Okula Uyum Süreci

18.05.2023 | 1 Yorum

Anaokuluna başlamak hem aile hem de çocuk için büyük bir adımdır. Okul öncesi eğitimle çocuğun gelişimi desteklenir ve okul yaşamının temelleri atılır. Çocuğun ilk sosyal ortamı olan aileden ayrılışı, yeni bir ortamla ve o ortamın kurallarıyla tanışması bazı uyum sorunlarının yaşanmasına da neden olabilmektedir. Her çocuk uyum sürecinde farklı tepkiler gösterebilir. Bu nedenle ailenin çocuğunu tanıması ve doğru tutumlar sergilemesi önemlidir.

Çocuğun okul çağına dek içinde yaşadığı ve uyum sağladığı, kendini kabul ettirdiği ev ortamından ayrılarak farklı bir ortama geçişi çocuk ve aile için belli bir uyum sureci gerektirir.

Uyum sürecinde en sık rastlanan sorun anneden ayrılma kaygısıdır. Bu kaygıdan dolayı çocukta kaçınma davranışı gözlenir. Bazı çocuklar bu kaygıyla daha kısa sürede başa çıkabilirken bazıları daha fazla desteğe ihtiyaç duyabilir. Okula uyum süreci yaklaşık 2-3 hafta sürebilmektedir ancak kimi çocuk için bu süreç daha da uzayabilir. Sürecin nasıl geçeceğini belirleyen etkenlerden biri çocuğun okula hazır oluş derecesi diğeri ise ailenin kararlı ve tutarlı davranışlarıdır.

Çocuğun henüz okula gelmenin anlamını kavrayamaması da uyumu zorlaştıran etkenlerdendir. Ailenin evdeki anlatımlarının yanı sıra okulda yaşadığı tecrübeler burada önemli rol oynayacaktır.

AİLELER NASIL DAVRANMALIDIR?

  • Göstereceğiniz kararlılık ve sabır çocuğun okula uyumunu arttıracaktır.

  • Neden okula geldiği anlatılmalıdır.

  • Ailenin okula ve öğretmene duyduğu güven çocuğun da güvenmesini sağlayacaktır. Özellikle annenin kaygılarının çocuk tarafından hemen hissedildiği unutulmamalıdır.

  • Anneden öğretmene teslim edilen çocuğun öğretmenini benimsemesi ve onu ayıran değil, destekleyen kişi olarak hissetmesi sağlanmalıdır. Çocuğu okula getiren kişinin (anne, baba, bakıcı…vb) iyi niyetli de olsa ortama müdahale edici tavırları (sürekli ikna etmeye çalışmak, tehdit içeren konuşmalar, kızmak ya da aşırı fiziksel temasta bulunmak) çocuk ve öğretmen arasında sağlıklı bir iletişim sağlanmasını geciktirebilmektedir. Bu nedenle  ebeveynin çocukla mümkün olduğunca az iletişim kurması, öğretmene güvenerek kontrolü ona bırakması önemlidir.

  • Okula zamanında gelinmesi ve erken gelerek uzun bekleyişlerin yaşanmaması gereklidir. Aynı şekilde okul bitiminde çocuk tam zamanında alınmalı ya da servisle geliyorsa evde mutlaka onu karşılayacak bir kişinin olduğu mesajı çocuğunuza verilmelidir. Bu nedenle çocuk okula geliş gidiş saatleri hakkında bilgilendirilmelidir.

  • Evde çocuğun gelişimine uygun şekilde öz bakım becerilerini gerçekleştirmesi sağlanmalıdır; çünkü kendi kendine yetebilen çocuğun uyumu çok daha hızlı gerçekleşecektir.

  • Evde okulla ilgili doğrudan sorular sormak yerine gününün nasıl geçtiğini sorarak sohbet başlatmak daha doğru olacaktır. Anlatmak istemeyen çocuk zorlanmamalıdır. Aile kendi gününü paylaşarak örnek oluşturabilir.

  • Ayrılmakta zorlandığı durumlarda vedalaşmayı kısa tutmak ve geri geleceğinizi söyleyerek yanından ayrılmak daha uygundur.

  • Okul çocukların gittiği bir yer olarak tanıtılmalı ve anne/babaların neden okulda kalamayacağı çocuğa açıklanmalıdır.

  • Tüm aile üyelerinin ve çocukla ilgilenen kişilerin çocuğa okulla ilgili güven verici konuşmalar yapması ve aynı tutarlılıkla davranması önemlidir.

  • Çocuğun okul ortamına alışabilmesinde tüm aile üyelerinin ödün vermeden kararlı bir tutum izlemesi sağlıklı bir uyum süreci için gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

Oyunun Çocuk Gelişimine Etkisi

Oyunun Çocuk Gelişimine Etkisi

Oyun; bizi zamandan uzaklaştırır, kendimize ait farklı bir dünya yaratmamızı sağlar. Çocuğun duygularını kapsamlı bir şekilde ifade edebilmesine fırsat...

Eyvah! İnternet Yok

Eyvah! İnternet Yok

Teknolojideki hızlı değişim ve gelişim insanlara bir çok ürün seçeneği sunmaktadır. Bu ürünlerin yaşamı kolaylaştırma noktasında getirdiği yararların yanı...

YORUMLAR

1 Comments

1 Yorum

  1. Brent Curtis

    I wanted to thank you for this great read!!
    I certainly loved every bit of it. I’ve got you book-marked to check out new things you

    Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir